A hidratálás és a víz

Gondolkodtunk-e már azon, hogy miért van az, hogy a jól ápolt nőknek milyen szép a bőrük annak ellenére, hogy bőrtípusuk biztosan különböző?

Amíg néhányan természetüknél fogva csodálatos bőrrel rendelkeznek, alig kell vele valamit tenniük, másoknak viszont nagyon sokat kell fáradniuk azért, hogy bőrük egészséges és hidratált legyen. Bőrtípusunktól függően rengeteg dolgot tehetünk, hogy bőrünket a lehető legjobb állapotban tartsuk. Sok esetben elég csupán a legegyszerűbb tisztítás és az esetenkénti hidratálás, de a helyes hidratáláshoz speciális lépéseket kell tennünk.

Az öregedés is sajnos a test víztartalmának csökkentésével jár, ami a sejtek hiányos működését vonja maga után. A magas víztartalom teszi rugalmassá, simává és fényessé a fiatalok bőrét. Emellett bizonyos környezeti és egyéb tényezők, mint a napsugárzás és a dohányzás a bőr károsodását okozzák. A kémiai folyamatok megváltoznak, a rugalmatlan szövetek nem képesek felszívni, megtartani a vizet, s ez a bőr kiszáradásához, feszességének csökkenéséhez vezet. A rugalmasság és a nedvességtartalom elvesztésével a bőr felületén ráncok alakulnak ki.

Végig kell tekintenünk azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésünkre állnak, ahhoz, hogy kozmetikusunk segítségével megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást bőrünk fiatalosságának megőrzéséhez.

 

 

A hidratálásról

A hidratálás alapvetően két forrásból eredhet. Kívülről, a környezetünkből és belülről a saját szervezetünk által.

A környezet:

A környezetünkből akkor tud a szervezetünk, bőrünk nedvességet felvenni, ha az elegendő nedvességet tartalmaz, Megfigyelhetjük, hogy a párás környezetben tartózkodó nők bőre hidratáltabb, mint azoké, akik száraz környezetben élnek, dolgoznak. A száraz bőr is javulást mutat, ha pár napig nedvesebb környezetben vagyunk.

Ne felejtsük el, hogy a legjobb hidratáló szer maga a víz!

A víz terápiás alkalmazásán, már az Ószövetség is nemcsak a víz szomjúságot oldó hatását és a tisztálkodás lehetőségeit érti, hanem kiemeli annak egészségmegőrző, gyógyító és szépségmegőrző szerepét is. Hippokrates az orvostudományok és a fürdőkultúra atyja (i. e. 400), a betegségek okának a testnedvek helytelen keveredési arányát tartotta és ezek egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet. A görögök, úgy gondolták, hogy a víz tisztítja a lelket és a testet. A rómaiaknál i. u. 200 körül virágzott a fürdőzés kultúrája. A római termálfürdők már olyan szolgáltatással várták vendégeiket, mint testfürdőzés, iszapfürdő, forró és hideg pakolások. A természetgyógyászok a XVIII.-XIX. században vezették be a hidegvíz kezelést, a teljes, vagy részleges borogatást az anyagcsere és a kiválasztás serkentésére. Továbbá a hideg-meleg váltakozó fürdőt, végül pedig vízben, hóban, harmatban járást.

1860-as években alkalmazták először a tenger gyógyító erejét terápiára. A tengervízben, tengeri üledékben, a tengeri algákban, valamint az iszapban és sóban található hatóanyagoknak köszönhetően segíti elő az általános közérzet javulását, valamint és a regenerálódást.

Vizek, gyógyvizek alkalmazása

A felszín alatti ásványvizek egy része gyógyvíz, amelyet az oldott anyagok minősége és mennyisége alapján sorolnak be. Az ásványvíznek oldott ásványianyag-tartalma literenként legalább 1 g. A gyógyvizek hőmérséklete széles skálán mozog, általában 6-90°C között mozog. Hazánkban a 30°C-nál magasabb hőmérsékletű gyógyvizet nevezik termálvíznek.

Fürdőzésnél kétféleképpen fejti ki hatását. A hidroterápia a jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó vízzel való kezelést jelenti. Ennek a legegyszerűbb formái a különböző hőmérsékletű borogatások és pakolások. A hidroterápiai kezelésekhez sorolható akár a Jacuzzi, amely a felszíni hámréteg megújulását, a pórusok kitisztulását segíti, javítja a vérkeringést. Frissítő, élénkítő hatása van.

A gyógyvízben oldott, értékes ásványi anyagok a bőrünkön keresztül bejutnak szervezetünkbe, és ott különböző jótékony hatást váltanak ki. A gyógyvizek hatásaival foglalkozó tudomány a balneológia.

Amire figyelnünk kell:

– A sokáig áztatott fellazult bőr, átjárhatóbb, védtelenebb a vegyi anyagokkal szemben és érzékenyebb lesz a mechanikai hatásokkal szemben is.

– A nedves környezet befolyásolhatja a bőr sav- és zsírtakaróját és elősegíti a mikroorganizmusok (pl.: gombák) elszaporodását

 

 

A kozmetika

Természetesen ahhoz, hogy igazán jó hatást érjünk el a külső hidratálással az szükséges, hogy bőrünk alkalmas legyen a nedvesség felvételére, mi több megtartására.

Tekintsük át, hogy milyen főbb szempontokat kell figyelembe venni a különböző bőrtípusok esetén.

Normál bőr

Sokak, akik normál bőrrel rendelkeznek, nagyon szerencséseknek képzelik magukat és csak minimális különleges kényeztetést biztosítanak bőrüknek; holott az oda nem figyelés is bajt okozhat, hiszen a nem megfelelő szerek használata egy pillanat alatt megváltoztathatja a bőrt. Használjunk kímélő termékeket, amelyek nem oldják le az olajat a bőrről. Az olaj mentes hidratálók segítenek megőrizni a víz helyes egyensúlyát anélkül, hogy egy nehéz olajos érzést keltenének.

Száraz bőr

A száraz bőr ápolása gondot okozhat, mivel a nedvességtartalom beállítása nem egyszerű. Olyan arctisztítókat kell alkalmazni, amelyek nem szárítanak és kerüljük az alkoholtartalmú termékeket. Rendszeresen használjunk természetes olajokat tartalmazó hidratáló szereket, hogy visszaállíthassuk a bőr megfelelő nedvességtartalmát.

Olajos bőr

Amíg az olajos bőr első ránézésre nem tűnik kimondottan száraznak, azért ez nem jelenti azt, hogy megfelelően hidratált. Gyakran, a külső olajos réteg ellenére a bőr nem képes megtartani a vizet, hogy hidratált maradjon. Rendszeresen kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat, majd olajmentes hidratáló szert kell alkalmazni.

Kombinált bőr

A kombinált bőr némely területen lehet száraz, míg a többin olajos. Használjunk gyenge hidratáló terméket, amely mindkét területen előnyös. Távolítsuk el az elhalt bőrréteget, hogy bőrünk megfelelően tudjon lélegezni. Válasszunk olajmentes hidratáló szereket, hogy elkerüljük az egyébként olajos részek csillogását és megőrizzük a bőr mattságát.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr gyakran kevés olajat tartalmaz, ami szárazzá, repedezetté és pirossá teheti. Ezért kimondottan az érzékeny bőrre készített tisztító és nedvesítő szereket kell használnunk. Ezek a készítménye általában kevés kemikáliát, szárító hatású anyagokat és illatanyagot tartalmaznak, amelyek szárazságot, kirepedezést, irritációt, gyulladást okozhatnak. Ezen problémák elkerülésére a legcélszerűbb megoldás a hidratálás, amely meggátolja a ráncok keletkezését és a kiszáradást, amely a vízhiány következménye.

Néhány egyszerű hidratálási mód alkalmazható mindenféle bőrtípusra. Ha ezeket a javaslatokat követjük látni, érzékelni fogjuk bőrünk javulását.

Hidratáljuk a testünket természetesen. Amint a testünk vizet veszít az első hely ahonnan megpróbálja pótolni azt, az a bőrünk. Ezért minennap annyi vizet kell innunk, hogy a szervezetünk működéséhez szükséges vizet biztosítsuk és egyben elegendő víz maradjon a bőrünkben.

Soha ne tisztítsuk bőrünket túlzottan. Ha túl gyakran mossuk arcunkat, bőrünket eltávolítjuk onnan a szükséges természetes olajokat, miáltal sokkal komolyabb problémát okozunk, mert bőrünk száraz lesz. Néhány olaj feltétlenül szükséges, hogy védje bőrünket és segítsen a nedvesség megtartásában.

Kerüljük az extrém környezetet, mint az erős napsugárzás, a hideg és a forró ronhatja a bőr megfelelő állapotát, ezért fontos, hogy védjük azt. A lakásban használjunk párologtatót, hogy bőrünk ne veszítse el nedvességtartalmát a száraz környezetben.

Hagyjunk fel egészségtelen szokásainkkal. A dohányzás, az alkoholos italok a kávé, mind negative hatással vanna a bőr víztartalmára.

Étkezzünk helyesen. A megfelelően ellenőrzött diéta, amelyik természetes olajokat tartalmaz segít megőrizni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

Ne feledkezzünk meg testünk egyéb részeiről sem. Természetesen az arc a legelső, amikor bőrápolásról beszélünk, de testünk egyéb területeinek bőre sem elhanyagolható.

Hidratálás kozmetikai készítmények segítségével

A hidratálás, vízpótlás a kozmetika alapfeladata, független az életkortól és a bőrtípustól.

A legtöbb kozmetikai készítmény egyik legfontosabb alkotóeleme a víz.

A vizet a kozmetikában alkalmazzuk: tisztítószerként, energiahordozóként, hatóanyagként, segédanyagként, gyógyhatású anyagként. Ha jó minőségű hidratáló krémet használunk, perceken belül elsimítja a finom redőket, mert a bőr kifeszül, teltebbé válik. Olyan krémet kell választani, amely az évszakkal és a bőr természetes zsírtermelésével összhangban van. A hidratáló krémek elsősorban vízből és olajból állnak. A víz bejut a bőrbe, az olaj pedig bevonja, sőt átitatja a bőr felső részét, így nem engedve újra kiszáradni a bőrt. Ha azonban a bőr megviselt, száraz, ez nem mindig sikerül. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ha kevés az olaj a krémben, akkor gyorsan újra kiszárad. Ha viszont sok, akkor elzárja az amúgy is küszködő bőrt a külső levegőtől. A kozmetikában viszont lehetőség van arra, hogy a legjobb arckrémeknél is intenzívebb hidratálást végezzünk. A kozmetikus egyik módszere a víz bevitelére az elektromos áram. A vízzel ionokat (töltéssel rendelkező atomokat, molekulákat) is bevihetünk, ezt nevezzük iontoforézisnek. A vízzel különböző hatóanyagokat is be lehet juttatni a bőr rétegeibe. Egyetlen kezeléssel akár 8 milliliter folyadékot – esetleg szérumokkal kombinálva – is be lehet vinni a bőrbe. Már a kezelés alatt szemmel látható a változás. Az iontoforézist legalább 4 hetenként érdemes megismételni.

 

 

A víz megkötése

A víznek a bőrben való megtartásához kötőanyagokat is igénybe kell venni, mert egyébként a víz elpárolog.

A kozmetikumokban fellelhető vízmegkötő anyagok nyilvánvalóan a legegyszerűbb molekuláktól a növényi eredetű összetett keverékekig terjednek.

Ilyen vízmegkötő anyagok…

1. Glicerin

Jó nedvességmegkötő tulajdonságú. A legtöbb kozmetikai készítmény tartalmazza.

2. A Natural Moisturizing Factor

(NMF, magyarul természetes hidratáló tényezô) igen eltérő anyagok csoportja, de a közös bennük, hogy jó a vízmegkötő képességük és a szarusejtekben találhatóak. Ezáltal a sejt belsejében meg tudják kötni a vizet. Ilyen anyag például:

– Az aminosavak: melyek a fehérjék alkotóelemei. Található bennük filaggrin tipusu vegyület és pirolidonkarbonsav (PCA) valamint glutaminsav, arginin, ornithin, citrullin és prolin, glycin, hisztidin, asparaginsav és alanin. Közülük számos megtalálható a drágább kozmetikumokban.

– A tejsav: Az NMF egy másik hidratáló hatású molekulája. Hámlasztó tulajdonsága is van, amely a hidratáló és a simító hatást erősítheti.

– A húgysav az aminosavak lebomlásával jön létre. Jó a vízmegkötő képessége, gyakran alkalmazzák. glicerinnel együtt.

– A hialuronsav főként a kötőszövetben fordul elő, ahol komoly vízmegkötő hatású. Külsőleg alkalmazva jelentősen javítja a bőrfelszíni vízmegkötést. Azonban még nem bizonyított egyértelműen, hogy a hialuronsav így alkalmazva képes eljutni a kötőszövetig. Elsősorban a drágább kozmetikumok alkotórésze.

– A termálvíz: Sok kozmetikum épül termálvízre, amely számos iont, fémet és nyomelemet vagy szervetlen szilíciumkötéseket is tartalmaz: például bikarbonátot, kalciumot, szilikátokat, magnéziumot, szelént, rezet, ónt, mangánt, vasat, fluort, ezüstöt. A termálvíz ionjai segíthetik a vízmegkötést és bőrnyugtató, pH-t szabályozó hatása is lehet. Feltehető, hogy hatással van a bőr anyagcsere-folyamataira, mivel sok enzim aktivitása fémionoktól függ.

Oldószerek és vivőanyagok

A kozmetikumokban a víz, amellett, hogy hidratáló hatást fejt ki, természetesen számos hatóanyag vivőanyagaként is szolgál. Elsősorban anti-aging hatóanyagok említendők, mint például az olyan vízben oldódó vitaminok, mint az aszkorbinsav és a niacinamid. Természetesen a kozmetikumok vízkomponensében számos más fajta, segédanyag is előfordulhat, mint konzerválószerek, antioxidánsok és felületaktív anyagok, amelyek nem feltétlenül előnyösek a hidratálás szempontjából.

Julay