A tavasz kozmetikája

A tavasz kozmetikája

Sokan nem tudják, hogy az oly gyakran emlegetett tavaszi fáradtság kifejezés mit is takar valójában. Télen a szervezetünk tartalékaiból él, lassúbb működésre áll át.

A tavasz beköszöntével nagyobb az alvásigényünk, és a hosszú téli szomorkás időjárásnak köszönhetően hajlamosak vagyunk a depresszióra, kevésbé tudunk koncentrálni, és a teljesítőképességünk is csökkenhet. Szervezetünk nem tudja megfelelően követni a hirtelen bekövetkező felmelegedést és a felfokozott tempót. Kis segítséggel azonban felkészíthetjük szervezetünket az átállásra, megrövidíthetjük a tavaszi fáradtság idejét, és enyhíthetjük a tüneteket.

 

 

A téli hónapok gyakran szürkeségben telnek, ezáltal kevés napfény ér minket. A testünket borító bőr felülete 1,5-2 négyzetméter, amelynek csak néhány százalékát éri télen a szabad levegő. Ebben az időszakban szervezetünk nem kapja meg a csontok és a szervezet a működése számára fontos vitaminokat, mint például a D-vitamint. Mivel a téli gyenge napsugarak is kedvezően hatnak hangulatunkra és egészségünkre, ezért hűvösebb idő esetén se hagyjuk ki a sétát a friss levegőn. Vigyáznunk kell azonban, mert a tavaszi napsütés tartalmazza a legtöbb ibolyántúli sugarat! A tavasz kozmetikai feladatai közé tartozik bőrünk hozzászoktatása az egyre erősödő napfényhez. Lényege a fokozatosság és mértékletesség szabályainak betartása, különösen a szeplőre és foltosodásra hajlamos egyének esetén. A napozáshoz használt kozmetikumok csökkentik a napfény káros hatásait, részben elnyelik az ibolyántúli sugarakat, részben óvják a bőrt a túlzott vízleadástól, kiszáradástól. Megfelelő készítmény kiválasztásánál figyelembe kell venni bőrünk alaptípusát. Használjunk elsősorban olyan készítményeket, amelyek a fényvédelmet természetes anyagok alkalmazásával biztosítják. A kozmetikumokban elterjedten használt szintetikus UV szűrő anyagok némelyike allergén és felmerült a gyanú, hogy a hormonháztartásunkat is megzavarhatják, valamint kimutathatóak az anyatejből.

A vitaminokban szegény táplálkozás, a zord, téli időjárás, a fűtés, a kevés mozgás a friss levegőn, a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. Sápadtabb, ellenálló képessége alacsonyabb, könnyebben keletkeznek rajta gyulladások, foltok, pattanások.

Tavasszal kiemelt fontosságú a bőr alapos kitisztítása, anyagcseréjének fokozása, vitaminpótlása. Ha valaki nem jár rendszeresen kozmetikushoz, akkor tavasszal mindenképpen szakítson időt egy szakszerű kezelésre.

 

Tavaszi bőrápolási feladatok

Keringés fokozás

Bőrünk sokszor fehérebbnek, fakóbbnak tűnik, elsődleges feladat tehát a keringés fokozása, arcmasszázzsal illetve szaunázással. Szaunázás során az izzadás során a bőr könnyebben tisztul, és feszesebbé válik. Ezáltal fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt, gondoskodik a megfelelő vérellátásról, és eltávolítja az elhalt hámsejteket.

 

 

Hámréteg eltávolítás

A száraz, elszarusodott felső hámréteg eltávolítása arcradír vagy peeling segítségével is megoldható, amelyet hetente egy-két alkalommal használhatunk. Kozmetikusunktól kérhetünk mikrodermabráziós kezelést. A kezelés során a bőr felhámját szemcsés anyagok segítségével ledörzsölik és az elszarusodott rétegek eltávolításával néhány kezelés után a bőr teljesen felfrissül, megújul.

Hidratálás

A legfontosabb napi feladat a bőr alapos letisztítása és hidratálása. Csak a letisztított bőrre kenjük a hidratáló, tápláló krémet, fényvédőt! Otthon napi rendszerességgel használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arclemosó tejet vagy gélt, tonikot és hidratáló krémet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha zárt térbe megyünk a fényvédőkrémet mindig távolítsuk el bőrünkről. Igyunk sok folyadékot, kerüljük a cukrozott üdítőket! Fogyasszunk több gyógyteát és ásványvizet, ezek segítenek a salakanyagok eltávolításában.

Arctisztítás

Tavasszal gyakoribb a mitesszerek és a pattanások megjelenése, ezért kérjünk a kozmetikusunktól egy alapos arctisztítást, hogy bőrünk kellőképpen lélegezhessen a friss tavaszi levegőben.

Arcpakolás

Érdemes hetente egy-két alkalommal különféle arcpakolásokat alkalmazni, amelyekkel ásványi anyagokat, vitaminokat juttathatunk a bőrbe. A maszkok között minden bőrtípusra találunk regenerálót, hidratálót, tisztító és méregtelenítő hatásút is. Az ásványi maszkok kisimítják, feszesebbé, fiatalosabbá teszik arcunkat. Célszerű itt is a természetes anyagokat választanunk, melyek kevésbé viselik meg bőrünket. Az illatanyagok ugyanis a kozmetikumok egyik legkritikusabb összetevői és sokszor az okozott allegiás reakciók leggyakoribb kiváltói is.

 

 

Vitaminok

Igyekezzünk minél több E-vitaminban gazdag ételt fogyasztani – olajos magvak, húsfélék, gabonacsírák, levélzöldségek, tojás és tejtermékek -, így belsőleg is lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. A tavaszi időszakban már megjelennek az első szabadföldi gyümölcsök. Törekedjünk arra, hogy elsősorban ezeket fogyasszuk. Bőrünk tavaszi ápolására javasoltak az olyan kezelések is, mellyekkel a nyomelemeket, hyaluronsavat, vitaminokat egészen a bőr középső rétegéig juttathatóak el.

Vannak olyan természetes anyagok, amelyek rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a tavaszi bőrápolásban. Használjuk fel a természetet bőrünk ápolására!

 

Bemutatunk egy példát

A tavaszi szépségápolásban is komoly szerep jut a bőrön csípős érzést keltő, mindenki számára ismert csalánnak. Kedvező hatása részben éppen ennek köszönhető. Az egész növény szára, levelének színe és fonákja sertékkel, azaz kis szőrökkel borított. A csalán csípéséért az ezekben a sertékben megtalálható méreganyag, a hisztamin a felelős. A hisztamin csaknem valamennyi emberi szövetben jelen van. Jelentős mennyiségű hisztamin szabadul fel szervezetünkben allergiák fellépése esetén. A bőrben a hisztamin vérbőséget okoz és fokozza a keringést, ezáltal bizonyos mértékben gyógyító hatású is. Órákon át tartó melegség érzetet okoz, a bőr kipirul, megduzzad. Így a csalán salaktalanító, vértisztító hatásának köszönhetően nemcsak a bőrre kifejtett hatása kedvező, hanem a reumatikus panaszokért is felelős húgysav is hamarabb kiürül a szervezetből. Csersavtartalmának köszönhetően serkenti ezenkívűl a sebgyógyulást, ugyanis összehúzza a sebek felületét.

A csalán kiemelkedően magas B, C, K vitamin, ásványi só tartalma miatt is nagy jelentőséggel bír a kozmetikában alkalmazott gyógynövények között. Alkalmazzák, mint hámosító, fertőtlenítő és szagtalanító anyagot. A gyökeréből és leveléből készített hajápolószerek javítják a fejbőr vérellátását és csökkentik a haj korpásodását. A csalán felhasználásának legelterjedtebb módja azonban a belsőleges felhasználás. A szúrós csalánlevelek – bármennyire is hihetetlennek tűnik – nemcsak tápanyagban, és vitaminokban gazdagok, de ízük is kitűnő. Régen levest, főzeléket, párolt ételt készítettek belőle.

Népgyógyászati megfigyelések szerint a csalántea illetve a leves fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, vízhajtó hatása révén csökkenti a magas vérnyomást. A csalán szerteágazó hatásai magyarázzák, hogy számtalan gyógyteakeverék alkotója.

Julay